Åkesson i Almedalen

När Jimmie Åkesson står i Almedalen och pratar om att ge Säpo utökade möjligheter att ta medborgarskapet från svenska medborgare som misstänks för terrorbrott så tänker jag på något annat än det han talar om.

I motionen om medborgarskapets betydelse så vill SD motionera om att ett medborgarskap skall vila på ett kriterium som lojalitet mot nationen. Annars kan man även som infödd svensk upphöra att vara en del av Sverige.

Parallellt med det så uttalar sig Åkesson om att även svenskar behöver assimileras.

Varför det är aktuellt att prata om?

När den fascistiske politikern Márton Gyöngyösi, i November 2012, ställde sig upp i det ungerska parlamentet och förkunnade att det var dags att registrera alla ungerska judar med dubbelt medborgarskap eftersom deras lojalitet mot nationen kunde ifrågasättas, så hördes spridda applåder.

Idag är det förbjudet enligt lag att uttala sig negativt om nationen Ungern. Det ungerska fascistpartiet Jobbik försökte gå till val på löften om att återigen införa den av konstitutionsutskottet nu förbjudna paramilitära grenen, Ungerska gardet. Premiärministern har fått rätt att utnämna en lång rad högt uppsatta statliga tjänstemän: riksåklagaren, riksbankens två vice ordförande, revisionsrättens ledamöter, ombudsmannen och medlemmarna i det mäktiga medierådet.

Folket föll för fascismens sminkade motioner utan att många riktigt förstod vad man röstade på. Man föll för populismens dragningskraft.

Skolsystemet är ett exempel.
Fidesz erbjöd reformer för att göra om skolsystemet från grunden. Man erbjöd en centralisering av skolan igen för att genomföra reformerna.

Men ingenstans i reformerna förstod folket att man skulle byta ut rektorer som inte var lojala med regeringen eller lyfta in förbjudna böcker i undervisningen.

Men det fanns där.

Finstilt i motionerna.

Det skulle gå så fort att ingen hängde med i utvecklingen. Förändringen av grundlagarna. Förtrycket mot minoriteterna. Urholkningen av demokratin.

En ny fasciststats födelse.

Vad ISIS gör mot mänskligheten är ofattbart grymt. De är mördare, terrorister, avskrap.

Men när ett parti som Sverigedemokraterna som är födda ur den brunaste gyttjepölen som finns står och pratar om hur Säpo ska få utökade befogenheter för att ta svenska medborgares medborgarskap ifrån dem så tänker jag inte bara på ISIS.

Jag tänker på lojaliteten.
Jag tänker på Ungern.
Jag tänker på demokratin.

Sedan hör jag applåderna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s